thessaloniki erotiki poli 1

Θεσσαλονίκη: Η πιο ερωτική πόλη

Blog

Η πόλη της Θεσσαλονίκης έχει να καυχιέται για πολλά και να ξεχωρίζει για άλλα τόσα. Μύθοι αρχαίοι και σύγχρονοι αστικοί, γαστρονομικές γεύσεις με πλούσια αρώματα, αρχιτεκτονικά λείψανα του ένδοξου παρελθόντος και ανεπιτήδευτα ρομαντικές καθημερινές συνήθειες των ντόπιων απλώνουν ένα πέπλο ερωτισμού στο αστικό κέντρο της πόλης. Δύο έννοιες που δύσκολα συμπορεύονται, όχι όμως στη «Νύμφη του Θερμαϊκού».

thessaloniki erotiki poli 2

Στοιχεία που αναμφισβήτητα εκπέμπουν ρομαντισμό έχουν καταβολές από την Ανατολή, και αυτά είναι διάχυτα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από την αρχιτεκτονική, την τοπική γαστρονομία ακόμη και τις ανθρώπινες σχέσεις η επιρροή της Ανατολής στη Θεσσαλονίκη είναι εμφανής με κάθε τρόπο. Οι Θεσσαλονικείς έχουν κρατήσει έναν λίγο πιο χαλαρό τρόπο ζωής από ό,τι συναντάται σε άλλα αστικά τοπία. Το χαμόγελο, η χιουμοριστική διάθεση και η προσωπική επαφή είναι χαρακτηριστικά της κοινωνικής ζωής και εύκολα διακριτά σε όποιον επισκέπτεται την πόλη από την πρώτη κιόλας στιγμή. Εξάλλου, η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τις πολύωρες εξόδους σε πολύβουα μικρά μπαρ και κοσμικές καφετέριες, ενώ οι συναντήσεις σε ταβέρνες και εστιατόρια που γεμίζουν ζωή από δυνατά γέλια, ρεμπέτικα τραγούδια και με τη συνοδεία πάντα τοπικών κρασιών και εδεσμάτων είναι αγαπημένη συνήθεια που κάνει μεταδοτική αυτήν τη γοητευτική ατμόσφαιρα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό -και ίσως το βασικότερο που διαφοροποιεί τη ζωή των κατοίκων είναι οι καθημερινοί περίπατοι. Οι αποστάσεις μεταξύ προορισμών συχνά είναι μικρές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αυτό ευνοεί τις βόλτες τόσο στα γραφικά στενά όσο και στην παραλία της. Αρκετές είναι οι γειτονιές που ακόμη κρατούν ζωντανά στοιχεία των προηγούμενων αιώνων είτε αρχιτεκτονικά είτε λειτουργικά και αυτό είναι κάτι που μπορεί να σε μαγέψει. Λαδάδικα, Μπιτ Παζάρ, Ξυλάδικα στην Πλατεία Άθωνος είναι μόνο μερικά από αυτά, ενώ την ίδια στιγμή η παραλία παρουσιάζει, αναμφίβολα, το πιο ρομαντικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης. Από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, το παραλιακό μέτωπο είναι ένα ελκυστικό σημείο για πολλούς λόγους, όμως, το ηλιοβασίλεμα είναι αυτό που καθηλώνει όποιον τυχαίνει να βρίσκεται την πιο ρομαντική ώρα της ημέρας δίπλα στη θάλασσα.

thessaloniki erotiki poli 3 thessaloniki erotiki poli 4 thessaloniki erotiki poli 5

 

 

 

 

 

 

 

Φυσικά, η θέα του ηλιοβασιλέματος είναι το ίδιο εντυπωσιακή από την Άνω Πόλη, η οποία είναι μια περιοχή της Θεσσαλονίκης που υμνεί τον ρομαντισμό. Οι καλοδιατηρημένες ρετρό γειτονιές, τα βυζαντινά κτίσματα και η θέα της πόλης από ψηλά σε ταξιδεύουν για λίγη ώρα σε μια άλλη εποχή και σε φέρνουν πιο κοντά στον (συν-) άνθρωπο και για αυτό ίσως αποτελεί ορισμός του ρομαντισμού για αυτήν την πόλη.

Όλα αυτά τα μικρά καθημερινά στοιχεία της θεσσαλονικιώτικης κουλτούρας έχουν την τάση να αποφορτίζουν -έστω για λίγο- τον άνθρωπο από τις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής και να χαλαρώνουν το σώμα για να δεχτεί την επαφή με τη φύση, τον πολιτισμό και εντέλει… τον άνθρωπο. Άλλωστε, για αυτό η Θεσσαλονίκη πάντα ενέπνεε τους ανθρώπους να εκφραστούν καλλιτεχνικά αλλά ακόμη και να την τιμήσουν μέσα από την τέχνη τους. Και αυτός είναι ο λόγος που αγαπήθηκε η πόλη. Ανά τους αιώνες δέχθηκε και αγκάλιασε πολιτισμούς, οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμα τους και χάρη σε αυτούς η πόλη της Θεσσαλονίκης σήμερα είναι μια πόλη γεμάτη πάθος για ζωή.

Κείμενο: Ελένη Ντουβαλέτη

thessaloniki erotiki poli 6 thessaloniki erotiki poli 7 thessaloniki erotiki poli 8

thessaloniki erotiki poli 9 thessaloniki erotiki poli 10 thessaloniki erotiki poli 11

thessaloniki erotiki poli 12 thessaloniki erotiki poli 13 thessaloniki erotiki poli 14

Σχετικές Αναρτήσεις

Κάντε Κράτηση
Άφιξη
23 Ιούλ 2024
Αναχώρηση
24 Ιούλ 2024
Δωμάτια
1
Δωμάτια
1
Άτομα
Ενήλικες 2Παιδιά 0
Ενήλικες
2
Παιδιά
0

Πρόσφατα Άρθρα

1st photo950cine
Ζήσε τη μαγεία του θερινού κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη
3 Οκτ 2023
1st photo950 tiff
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Το μεγαλύτερο γεγονός της πόλης
8 Σεπ 2023
1st photo950 food 1
Φαγητό στη Θεσσαλονίκη
18 Απρ 2023