Όλυμπος

ΟΛΥΜΠΟΣ: Το μυθικό βουνό των 12 Θεών

Blog, Εκδρομές

Ο Όλυμπος είναι το πιο διάσημο βουνό παγκοσμίως! Γοήτευσε τον προϊστορικό άνθρωπο που κατοίκησε στους πρόποδες του με το σχήμα του, τις ψηλές κορυφές και την αδάμαστη γοητεία της φύσης του. Δεν είναι το υψόμετρο που του δίνει αυτή τη φήμη, αλλά οι πρώτοι αυτοί κάτοικοι που θα δημιουργήσουν τους μύθους και αργότερα θα αποδώσουν στο Δωδεκάθεο των Αρχαίων Ελλήνων. Η ελληνική μυθολογία λοιπόν συνδέεται άρρηκτα με τον Όλυμπο προσδίδοντας του αυτή την παγκόσμια αναγνωσιμότητα και τον καθιστά πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών όλο το χρόνο!

Είναι το υψηλότερο βουνό της Ελλάδος με υψόμετρο 2.918 μέτρα, η κατοικία των 12 «Ολύμπιων» Θεών όπου η κορυφή του, το Πάνθεον ή αλλιώς Μύτικας, θεωρούταν το σημείο συνάντησής των θεών. Σύμφωνα με τον μύθο, κατοικούσαν στα φαράγγια, «τις πτυχές του Ολύμπου» όπως τα αποκαλούσε ο Όμηρος και εκεί βρίσκονταν και τα παλάτια τους. Ο θρόνος του Δία, το σημερινό «Στεφάνι», φιλοξενούσε αποκλειστικά τον αρχηγό των θεών, ο οποίος από εκεί εξαπόλυε τους κεραυνούς του δείχνοντας έτσι τη «Θεϊκήν του μήνιν».

Ολύμπιοι Θεοί

Μαζί με τον Δία, το δωδεκάθεο συμπληρώνουν η Ήρα, η Εστία, η Δήμητρα, ο Ποσειδώνας, η Αθηνά, ο Απόλλων, η Άρτεμις, ο Ερμής, ο Άρης, η Αφροδίτη και ο Ήφαιστος.

Στους πρόποδες του Ολύμπου βρίσκεται το Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων αφιερωμένη στον Δία και στους 12 θεούς. Κάθε χρόνο γίνονταν τα «Δία», με κέντρο τον ναό του πατέρα των θεών. Η επιλογή της θέσης του ιερού του Διός υπαγορεύτηκε από τα θεϊκά σημάδια που ήταν τα κρυστάλλινα νερά που αναβλύζουν από πηγές και τα αιωνόβια δέντρα, τα οποία δέχονται τις συχνές ριπές των κεραυνών στη διάρκεια των καλοκαιρινών καταιγίδων. Επίσης, εκεί τελούνταν αθλητικοί αγώνες, τα λεγόμενα “Ολύμπια τα εν Δίω” καθώς και επινίκιες εορτές και θυσίες.

Στο Δίον λειτουργεί από το 1983 αρχαιολογικό μουσείο στο οποίο εκτίθενται ευρήματα όπως αγάλματα, επιτύμβια μνημεία, αρχαία νομίσματα και διάφορα άλλα αντικείμενα, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας.

Ο Όλυμπος σήμερα είναι σήμα κατατεθέν της Ελλάδας και αποτελεί τον πρώτο Εθνικό Δρυμό. Συνιστάται για διαδρομές πεζοπορίας, εξερεύνηση της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, αναρρίχηση και «κατάκτηση» των διάφορων κορυφών του. Καθημερινά πολλοί φυσιολάτρες απολαμβάνουν τον όμορφο περίπατο στο Φαράγγι του Ενιπέα ανακαλύπτοντας τα διάφορα παλαιά μοναστήρια και παραδοσιακά καταφύγια. Μαγευτικές εικόνες προσφέρουν και οι «μυστικές» βάθρες μέσα στο καταπράσινο δάσος. Είναι ένας προορισμός με πολλά σημεία απέραντης θέας και προσφέρει στιγμές απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης από αυτή τη θεϊκή αύρα που είναι αδύνατο να μη νιώσεις!

Σχετικές Αναρτήσεις

Κάντε Κράτηση
Άφιξη
26 Απρ 2024
Αναχώρηση
27 Απρ 2024
Δωμάτια
1
Δωμάτια
1
Άτομα
Ενήλικες 2Παιδιά 0
Ενήλικες
2
Παιδιά
0

Πρόσφατα Άρθρα

1st photo950cine
Ζήσε τη μαγεία του θερινού κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη
3 Οκτ 2023
1st photo950 tiff
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Το μεγαλύτερο γεγονός της πόλης
8 Σεπ 2023
1st photo950 food 1
Φαγητό στη Θεσσαλονίκη
18 Απρ 2023